Dátum:

2019.05.14.

Kategória:

Címkék:

Művészet, Fotózás, Falfestészet, Érdekesség, Építészet, Történelem

 ♦ Festői szépségű olasz paloták ♦

 

Az elmúlt 10 évben Thomas Jorion francia fotós körbejárta Olaszországot, hogy képeket készítsen az 18.- 19. századi elhagyatott palotákról. Jorion, Veduta című sorozatán keresztül felfedezhetjük az omladozó falak közt, az egykor pompázó paloták dicsőséges fényét.

 

Az épületek sok helyen gazdagon díszítettek, és minden egyes épületnek saját szemályisége van, ami a korral fényesedik. Az elhagyatott terek egyénisége az, ami Jorion-t motiválja.
„Elsősorban azért fotóztam a palotákat, hogy megőrizzem, mielőtt az idő felemészti őket.  – mondja. „Aztán rájöttem, hogy van bennük egyfajta szépség, és esztétika, ami a formákkal, színekkel és fényekkel jön létre. Nem feltétlenül az elmúlást keresem, hanem az idő patináját.”

 

Thomas Jorion Porpora

Thomas Jorion Porpora

 

Jorion 4 × 5-ös fényképezőgéppel járja a világot. Természetes fény használatával keresi az absztrakciót vagy a grafikai minőséget a látványba. A nagy formátumú fényképezőgép, a lencsék és a kiegészítők között közel 18 kilógrammot nyomnak, így Jorion munkája nagy kihívás, de ezekért a látványokért mindenképp megéri.

 

Thomas Jorion Portello

Thomas Jorion Portello

 

Munkája az emberiség törékenységére mutat rá. Az elhagyatott, üres épületek magánya felveti bennünk a kérdést, hogy mi is az érték, és mi az, ami marad belőle. A Jorion munkájának köszönhetően a közvetlen körünkön kívülre kell néznünk, és kibővítjük látókörünket, hogy kiderítsük, mi a jövő mindannyiunk számára.

 

L'anticamera Piémont 2009

L'anticamera Piémont 2009

 

Erinni Lombardie 2016

Erinni Lombardie 2016

 

Line e diritto Piémont 2009

Line e diritto Piémont 2009

 

 

Livello Piémont 2011

Livello Piémont 2011

 

Részlet Piemont

Részlet Piemont-ból

 

 

 

Cortigiano Venise 2017

Cortigiano Venise 2017

 

Detail Toscane 2011

Részlet Toszkánából 2011

 

A Veduta legutóbb az Esther Woerdehoffban jelent meg Párizsban 2019. április 6-án.

A fotók és az interjú a művész, Thomas Jorion engedélyével kerültek publikálásra az oldalon.